Το έργο

Το έργο B-Part & Engage in European Citizenship είναι ένα ευρωπαϊκό έργο στο οποίο συμμετέχουν οι εταίροι Association Se από την Πορτογαλία και  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την Ελλάδα, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Erasmus+ και στοχεύει στην προώθηση των αξιών του Ενεργού Πολίτη, της Δημοκρατίας, των  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της  Ένταξης και της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας, με την συμμετοχή των μαθητών Γ’ -ΣΤ’ τάξεων των δημοτικών σχολείων. 

Τελικός στόχος του έργου είναι η συμβολή ώστε τα παιδιά να γίνουν ενεργοί πολίτες, να συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες και να αναλάβουν δράση για τα συλλογικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.  Το έργο θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή περίπου 600 μαθητών/μαθητριών και 20 δασκάλων και από τις 2 χώρες.

Από το έργο θα προκύψει ένας Οδηγός αναφορικά με Καλές Πρακτικές στην Εκπαίδευση του Ενεργού Πολίτη και μια δωρεάν διαδικτυακή εργαλειοθήκη για δασκάλους και άλλους εκπαιδευτικούς για τη διευκόλυνση της εργασίας με ομάδες στην συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Μπορείτε να διαβάσετε την περίληψη του έργου στην επίσημη πλατφόρμα του χρηματοδότη εδώ

0
Μαθητές
0
Εκπαιδευτικοί
0
Χώρες
0
Σχολεία
0
Εργαστήρια

Φάσεις υλοποίησης

   1. Διάγνωση

1ο Τρίμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

Σε αυτό το αρχικό στάδιο σκοπεύουμε να κατανοήσουμε πώς υλοποιούνται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων από μεθοδολογική άποψη και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν στην Κοινωνική Ενσυναίσθηση, την Υπευθυνότητα, την Ψυχική Υγεία και τη Συναισθηματική Ασφάλεια. Επίσης, σκοπεύουμε να ακούσουμε τις προτάσεις των δασκάλων και των μαθητών για την βελτίωση του σχολικού εκπαιδευτικού συστήματος.

   2. Συν-δημιουργία των εργαστηρίων με το διδακτικό προσωπικό

2ο Τρίμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

Ο στόχος αυτού του ενδιάμεσου σταδίου του έργου είναι να συν-δημιουργήσουμε με κάθε συμμετέχοντα δάσκαλο/δασκάλα 3 διαδραστικά εργαστήρια για την τάξη: Συναισθηματική Εκπαίδευση; Ανθρώπινα Δικαιώματα & Ένταξη; Ενεργός Πολίτης και Δημοκρατική Συμμετοχή

   3. Συν-διεξαγωγή των εργαστηρίων με το διδακτικό προσωπικό.

2ο και 3ο Τρίμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

Οι δάσκαλοι/ δασκάλες και οι συντονιστές του έργου θα διεξάγουν τα εργαστήρια στις τάξεις των σχολείων που συμμετέχουν στο έργο, εμπλέκοντας τους μαθητές σε ομαδικές ασκήσεις- καλλιεργώντας την δυναμική της ομάδας- που προάγουν την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων όπως η αυτονομία, η κριτική και η δημιουργική σκέψη, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός για διαφορετικές απόψεις και η συνεργασία για την εύρεση κοινών λύσεων.

Μεθοδολογία

Όλη η υλοποίηση του έργου, τόσο με τους δασκάλους/δασκάλες όσο και με τους μαθητές/μαθήτριες, είναι πρακτική και βασίζεται στην συνεργασία, τον διάλογο, την ενεργή συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων, την αμοιβαία μάθηση και την δεκτικότητα στο διαφορετικό.

Σε ό,τι αφορά τα ίδια τα εργαστήρια, αυτά θα βασίζονται σε δυναμικές και συμμετοχικές μεθοδολογίες, που θέτουν τον μαθητή στον πυρήνα της μαθησιακής διαδικασίας, προωθώντας την ανάπτυξη των προαναφερόμενων βασικών δεξιοτήτων. Αφορά την ανοιχτή μάθηση, που δεν οδηγεί τον μαθητή σε μια άμεση απάντηση, αλλά επιτρέπει να προκύψουν διαφορετικές απαντήσεις. Στόχος είναι η προώθηση του προβληματισμού, των ανθρώπινων αξιών και η εύρεση κοινών λύσεων. Για να το πετύχουμε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε, συγκεκριμένα, ομαδική εργασία, συζητήσεις, παιχνίδια ρόλων, φόρουμ-θέατρο και οπτικοακουστικά εργαλεία.